Meseria de Software Tester. Din culise, cu Alexandra Berar

25 Jun 202411 min read

IT CarierăCursuriQASoftware Testing

“Un tester bun are un mindset total diferit față de un developer, de exemplu: el are capacitatea de a fi și omul tehnic care descoperă problemele tehnice, dar și cel care se poate pune în locul utilizatorului final.”


De la Tehnician Dentar, la Software Tester & Mentor IT School, cu Alexandra Berar 

Alexandra Berar este unul din cei mai implicați și pasionați mentori IT School, în cadrul cursului de Testare Software, dar puțină lume cunoaște parcursul său profesional către o carieră în Testare, pe care o menține de 6 ani. 

Ca multe alte persoane, Alexandra a făcut la rândul ei o reconversie profesională, de la Tehnică Dentară. De când și-a dat seama că Testarea Software este nișa care se potrivește cel mai bine propriilor sale aspirații și abilități, nu s-a mai uitat înapoi și a continuat pe un drum în continuă evoluție.

Astăzi, Alexandra este Quality Control Engineer la o companie din Cluj și își continuă dezvoltarea cu la fel de multă pasiune pentru acest domeniu.

Descoperă parcursul Alexandrei, pentru a-ți da seama cum oamenii determinați să facă o schimbare reușesc să-și desăvârșească visul! 👇

Din culise…

Alexandra, știm că ai făcut la rândul tău o reconversie profesională în Testare Software. În ce domeniu lucrai inițial?

Înainte să urmez o carieră în IT, eram tehnician dentar. În 2013, am terminat facultatea de Tehnică Dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și am profesat timp de 5 ani în mai multe laboratoare de tehnică dentară.

Cum ai luat decizia de a urma o carieră în Testare?

M-am decis să-mi schimb domeniul de activitate pentru că nu-mi plăcea ce făceam. Simțeam că nu mi se potrivește deloc ce fac, ajungeam seara acasă târziu și eram foarte supărată pentru că simțeam că nu mă regăsesc în profesia de tehnician dentar.

Am terminat liceul de Matematică-Informatică, intensiv Informatică, și am auzit de aceste cursuri de IT. Pe vremea aceea, cursurile se țineau fizic, sâmbăta, și m-am gândit în sinea mea, de ce să nu încerc, având în vedere că nu-mi încurca deloc programul obișnuit de lucru. Așa că, m-am decis să mă înscriu la un curs de Testare Software, simțind că acesta mi se potrivește cel mai bine, eu fiind o persoană foarte atentă la detalii și perfecționistă.

Ce te-a atras la domeniul Testării Software?

La acest domeniu m-a atras faptul că voi folosi mai mult mintea și mai puțin îndemânarea (stau foarte prost cu îndemânarea 😀). De asemenea, mi se părea foarte atractiv că noi, ca testeri, descoperim diverse probleme și că avem un cuvânt important în ceea ce privește calitatea unei aplicații.

Cum a fost pentru tine întregul proces de reconversie profesională?

Procesul de reconversie profesională nu a fost neapărat cel mai ușor, dar a meritat. Spun că nu a fost neapărat cel mai ușor, deoarece câteva luni de zile, cât a durat cursul, nu făceam altceva decât să muncesc în tehnică dentară și să mă ocup de curs: învățat, teme, înțeles procese și termeni.

Însă, după multă muncă, a venit și răsplata. Am fost remarcată la curs de trainerul meu de atunci, am mers la un interviu la firma la care ea lucra, la interviu m-am descurcat și astfel am obținut primul meu job în IT ca software tester.

Care sunt cele mai importante lecții învățate în acest parcurs?

Cele mai importante lecții învățate în acest parcurs sunt următoarele:

  • Nimic nu e imposibil. Spune asta o persoană care în prima zi nu avea habar ce înseamnă un „daily” și acum a ajuns să țină ea daily-uri.
  • Niciodată nu e prea târziu să începi să faci ceea ce îți place. Cred că ar trebui să scăpăm cu toții de etichetele societății sau ale vârstei și să înțelegem că e mai bine să optezi pentru o reconversie profesională dacă nu ești mulțumit, decât să fii nefericit o viață cu un job care poate nu-ți aduce nicio satisfacție.
  • După muncă, vine și răsplata. Cred că oricine poate să obțină absolut tot ce își dorește dacă muncește pentru visul lui. Nu e suficient doar să te înscrii la un curs, trebuie să îți dedici timp pentru a învăța și a-ți face temele.

Ce funcție ocupi în prezent și în ce constă activitatea ta? 

În prezent, sunt Quality Control Engineer la o companie mare din Cluj, și în munca mea de zi cu zi mă ocup de tot ce înseamnă procesul de testare de la A la Z: de la planificarea unei funcționalități până la trimiterea unui raport final. În acest domeniu lucrez de aproximativ 6 ani.

Cum vezi tu impactul software testerilor într-o companie IT?

La început, am auzit de proiecte care nu aveau software testeri și care, după ce au angajat un tester, clienții nu mai voiau să lucreze fără testeri. 

Testerii sunt foarte importanți într-o companie și nu o spun doar pentru că fac și eu parte din această categorie 😀.

Un tester bun are un mindset total diferit față de un developer, de exemplu: el are capacitatea de a fi și omul tehnic care descoperă problemele tehnice, dar și cel care se poate pune în locul utilizatorului final.

Pe mai multe proiecte s-a dovedit că numărul problemelor ajunse în producție a fost considerabil mai scăzut dacă au avut testeri pe proiect, deci cred că importanța testerilor nu prea poate fi contestată: cine nu își dorește o aplicație cu cât mai puține bug-uri?

Ce îți place cel mai mult la cariera de Software Tester?

Cel mai mult îmi place faptul că nicio zi nu e la fel: într-o zi poți să scrii test case-uri, în alta poți să găsești diverse probleme de backend sau frontend, deci practic nu ai cum să te plafonezi.

Pentru mine, acest aspect e cel mai important: să simt mereu că evoluez, că învăț și că descopăr lucruri noi, iar cariera de software tester îmi oferă acest lucru.

În prezent ești și trainer în cadrul cursului de Testare Software la IT School. Ce îți place cel mai mult la acest rol?

Îmi place extrem de mult să ajut lumea și să împărtășesc cu alte persoane ce înseamnă testarea. 

În plus, mi se pare foarte frumos că am fost și eu cândva în postura de cursant și acum am ajuns să fiu trainer. Simt că e o evoluție și mă bucur că, așa cum eu am fost îndrumată și ajutată la început de drum, pot să fac și eu acum același lucru pentru alți oameni.

Ce crezi că sunt factorii/abilitățile cele mai importante pentru un tester la început de drum?

Un tester la început de drum, pe lângă că ar trebui să știe „Abecedarul” testării, ar trebui să fie o persoană motivată, curioasă, ambițioasă, dornică să cunoască și să descopere cât mai multe lucruri noi.

Crezi că testarea automată este viitorul în industrie?

Cu siguranță, testarea automată ocupă și va ocupa un rol important în industrie, dar testarea automată fără testare manuală nu se prea poate. Consider că merg mână în mână și de aceea și eu îi încurajez pe cursanți mai întâi să învețe și să stăpânească foarte bine testarea manuală, și apoi, dacă își doresc, să meargă și către testarea automată.

Putem asemăna testarea, per total, cu o piramidă: la baza piramidei fiind testarea manuală și apoi, în vârf, testarea automată. Deci, ca să ai o construcție stabilă și ca să ajungi în vârf, trebuie să ai o bază foarte bună pe care să poți construi în continuare.

Cum se diferențiază un curs live-online axat pe practică față de un curs 100% online, înregistrat?

Și eu am parcurs diverse cursuri 100% online, fără nicio interacțiune, și pot spune că mai devreme sau mai târziu m-au pierdut, deoarece mi se păreau plictisitoare sau nu reușeau să mă facă să îmi mențin un ritm de învățare. Interacțiunea umană nu poate fi înlocuită cu nimic.

Un curs live-online îți menține un ritm, ai teme, ai un ritm de învățare, ai colegi cu care înveți împreună, iar acest lucru te încurajează foarte mult ca și cursant, pentru că, până la urmă, nu ești singur într-un proces în care, poate, la început, nu ești foarte încrezător.

E important că există un trainer care să îți explice toate nelămuririle, e important că acesta îți oferă o multitudine de exerciții practice și teme pe care le corectează, și astfel, ca și cursant, poți învăța extrem de multe.

Ce importanță consideri că are un mentor în procesul de reconversie profesională?

Un mentor, pe lângă faptul că îi explică unui cursant toate informațiile și clarificările necesare, are un rol foarte important și în îndrumarea lui. 

Mai ales la început, un cursant e foarte dornic să învețe cât mai multe din tot și toate, dar ar trebui să fie cineva care să îl ghideze pe ce informații să pună accentul, ce ar trebui să învețe într-un anumit moment, ce ar trebui să știe din toată teoria și, mai ales, cum se pune în practică aceasta.

Știm cu toții că, în zilele noastre, informația e la un click distanță, dar până la urmă, cel mai important lucru e aplicabilitatea ei, iar un mentor te poate ajuta în acest sens.

Sfaturi practice pentru cei care doresc să înceapă o carieră în testare software.

Tuturor celor care vor să înceapă o carieră în testare software le recomand, în primul rând, să aibă curaj și determinare (să aibă curajul să se înscrie la curs și să facă schimbarea), să fie muncitori și ambițioși (să învețe și să înțeleagă „abecedarul” testării).

După terminarea cursului, îi încurajez să își depună CV-ul la cât mai multe firme, să meargă la cât mai multe interviuri și, atunci când dau de greu, să nu renunțe niciodată și să își urmeze visul.