Este Python un limbaj de programare bun pentru începători?
30 Jan 2024 • 10 min read
30 Jan 2024 • 10 min read
“Cu ce încep? Este Python o alegere bună, sau poate Java? Este mult prea greu C++?”
Eu pot să spun că am studiat toate limbajele menționate mai sus, însă povestea mea cea mai interesantă este legată de Python.
În 2016 lucram în domeniul IT, ca inginer în Telecomunicații și în urma unei probleme apărută în rețea, a trebuit să mă conectez manual pe zeci de echipamente diferite pentru a o remedia. M-am gândit atunci că trebuie să existe o alternativă la această conexiune manuală, care mi-ar fi răpit câteva ore bune de troubleshooting și așa am descoperit Python.
La nici o oră distanță aveam un script cu 15 linii de cod, care mi-a rezolvat problema într-un minut.
Ce a contat pentru mine atunci a fost ca în decurs de o oră am înțeles sintaxa, am implementat ceva util care să mă ajute să rezolv o problemă reală și am putut folosi Python într-un domeniu nișat.
Astăzi, la 8 ani distanță, lucrez cu Python pentru a automatiza procese, pentru a analiza date și pentru a dezvolta aplicații web, în același domeniu nișat.
Pe mine Python m-a salvat la început și vreau să îți spun în continuare de ce cred eu că este unul dintre cele mai bune limbaje cu care poți începe și tu o carieră în programare.
Python este limbajul de programare cu una dintre cele mai simple sintaxe. Foarte mulți o compară cu limba Engleză. Codul este ușor de înțeles, scris și citit, iar limbajul oferă o cale foarte prietenoasă pentru cei aflați la început de drum în programare.
Vrei să vezi practic acest lucru? Te provoc să interpretezi ceea ce am scris mai jos:
Sintaxa simplă te ajută când ești la început de drum pentru că vei învăța mai ușor elementele de bază, deci vei ințelege limbajul într-o perioadă mai scurtă de timp.
Pentru a avea un exemplu concret despre sintaxa, am scris un program "Hello World!" in Python, Java și C++.
C++
Java
Python
Ți-am povestit că eu folosesc Python în domeniul Telecomunicațiilor. Versatilitatea lui este unul dintre motivele pentru care este atât de popular.
Astăzi este folosit la:
Python este folosit pentru citirea informațiilor din fișiere, pentru scrierea datelor într-o varietate de formate, dar și pentru lucrul cu acestea prin copierea, mutarea, ștergerea lor, așa cum o putem face manual din sistemul de operare.
Sarcinile repetitive ne consumă mult timp și această zonă de scripting a programării presupune dezvoltare de cod care să faciliteze automatizarea proceselor.
Un exemplu concret este colectarea unor informații de pe 50 de sisteme (PC-uri/ echipamente de rețelistică).
Cum putem să facem acest lucru?
Fie manual, prin conectarea pe fiecare sistem și colectarea informațiilor, fie realizând un script care să se conecteze automat pe aceste sisteme și să colecteze informațiile.
Am observat că cel mai mare entuziasm atunci când vine vorba de programare este legat de implementarea unor interfețe grafice, de realizare a elementelor vizuale.
Cu Python poți face acest lucru ușor, folosind biblioteci precum Tkinter, PyQt si Kivy. Practic, acestea sunt module dezvoltate de altcineva pe care le poți folosi pentru a crea aplicații Desktop și Mobile.
Da, cu Python putem face și jocuri.
Dezvoltarea de jocuri, în principal 2D, a devenit tot mai populară și accesibilă. Există câteva biblioteci și framework-uri cum sunt Pygame și Kivy, care oferă posibilitatea de manipulare a imaginilor, redate de sunet și gestionare de evenimente, atât pe Desktop, cât și pe Mobile.
În ziua de astăzi lucrăm cu foarte multe informații și avem nevoie să le analizăm, să le vizualizăm pentru o mai bună înțelegere. Despre Python am spus mereu că este un limbaj al prezentului și al viitorului datorită preferințelor din industrie pentru manipularea datelor și pentru aplicațiile de Machine Learning.
În momentul de față este lider în domeniul analizei de date și al Inteligenței Artificiale.
Există un ecosistem vast, resurse și comunități active, iar cu unelte și biblioteci precum Pandas, Numpy, TensorFlow, Scikit-Learn, programatorii pot aborda proiecte complexe de analiză de date și de dezvoltare a modelelor de Machine learning și Inteligență Artificială.
Știai că ChatGPT a fost scris în Python? Adevărul este că sunt multe tehnologii care compun ChatGPT, fiind pâna la urmă o platformă web, însă partea de Inteligență Artificială a fost scrisă în Python.
Sunt multe exemple de algoritmi de Machine Learning cu care interacționăm zilnic.
Recomandările personalizate pe care platformele de Social Media le fac utilizatorilor se bazează pe analiza datelor referitoare la comportamentul lor online, paginile pe care le vizitează, postările cărora le dau like, videoclipurile pe care le urmăresc. Cu aceste date, algoritmii de Machine Learning încearcă să înțeleagă preferințele și interesele tale și să prezică ce conținut ar putea să îți placă.
Astfel de algoritmi există și în telefoanele mobile. Atunci când folosești camera telefonului pentru a face poze, aplicația poate recunoaște obiectele pe care le ai în cadru și imaginile pot fi preprocesate. Se vor ajusta culori, contrast și alte proprietăți ale imaginii pentru o experiență cât mai plăcută.
Știai că Instagram a fost inițial dezvoltat în Python (Django framework)?
Python este folosit pe scară largă în Dezvoltarea Web, are un ecosistem bogat de freamework-uri (Flask, Django) care permit programatorilor să dezvolte rapid și eficient.
În statele din vest (ex. SUA) cele mai multe aplicații Web sunt dezvoltate cu Python.
În România încă nu este folosit la o scară foarte mare în Web development, însă trendul arata ca va fi adoptat și de piața românească în viitorul apropiat.
Un domeniu foarte important al IT - ului este testarea (QA). Dupa dezvoltarea unei aplicații putem merge cu ea în producție abia după ce aceasta a fost testată.
Testele sunt atât manuale, cât și automate, iar în testarea automata Python joaca un rol foarte important. Este unul dintre cele mai folosite limbaje de programare pentru dezvoltarea de teste automate pentru aplicațiile web.
Bineînțeles!
Python poate fi o alegere foarte bună pentru începători.
Sunt multe domenii, sau părți ale programării, pe care te poți axa dacă înveți Python. Este un limbaj al prezentului și al viitorului, fiind lider de piață în industria Inteligenței Artificiale.
Cu toate acestea, alegerea de a învăța Python vine cu multe avantaje, dar și cu dezavantaje, iar decizia finală este strâns legată de industria pe care o alegi și obiectivele personale de dezvoltare în domeniu.